Tommys hörn av bloggosfären

Bilden i främsta rummet!

Med normalen vid Gripsholms slott.

Jag gav mig själv en sån där liten enkel utmaning, att bara använda ett objektiv, en brännvid under vår utflykt till Mariefred och Gripsholms slott. Valet föll den här gången på normalen, Olympus 25/1,8, (motsv. 50 mm vid FF). Jag tycker att det är lätt att förstå varför den kallas för den kallas för normal. Inte bara för att det ligger nära ögats bildvinkel. Det var lätt att hitta utsnitt och kompositioner när jag gick ett varv runt Gripsholms slott, medan familjen tog tåget till nästa slott, Taxinge...

Nu bli det många bilder... (32 st.)!

****

1.

Fint inramat av grönskan!

****

2.

****

3.

****

4.

****

5.

****

6.

****

7.

****

8.

Blomsteräng.

****

9.

Mariefred.

****

10.

****

11.

Den här gången fick inte staden något besök av oss!

****

12.

****

13.

****

14.

****

15.

****

16.

Med normalen kan man leka lite med skärpedjupet!

****

17.

****

18.

****

19.

Med turister...!

****

20.

Men sen lyckades jag få till en bild utan turister! :)

****

21.

****

22.

****

23.

****

24.

****

25.

Snygg trappa!

****

26.

Detaljer.

****

27.

Sprött och sten.

****

28.

****

29.

****

30.

****

31.

****

32.

Sen åkte jag vidare till Taxinge slott, kakslottet! Mer om det i morgon! :)

****

~Jag på vift! Gripsholms slott 6 juli 2024~

****

Inlagt 2024-07-07 19:20 | Läst 343 ggr. | Permalink
Kameran tar bra bilder med det objektivet ;-) Jag tror också att formatet bidrar, 24x36 är ofta lite för långsmalt och kvadratiskt svårhanterat, du har väl 4 / 3 eller nåt sånt?

Det man kan sakna med normalen är att få med tillräckligt mycket där utrymmet är begränsat, man kan inte backa med fötterna. Bild 20 funkade dock bra!
Svar från Tovok 2024-07-08 19:50
Tack för kommentaren Måns! Jo det är 4/3 format från Olympusen. Jag tycker ofta att det är tacksamt att fota med och komponera med det formatet, enklare att hantera än 2/3 som jag använde förr. Den här gången ville jag utmana mig själv genom att bara använda normalen. Annars använder jag ofta och gärna zoom. Jag har ju svårt att röra mig, men nu ville jag utmana kreativiteten. Gick bra tycker jag! :) /Tommy.
4 - 19 - 23 och 30. Du närmar dig försiktigt i bilderna, träder in, och går bort, så leder du betraktaren.
Svar från Tovok 2024-07-08 19:52
Tack Stefan för fin kommentar! Det känns som om du sätter ord på det jag själv tänker, mer eller mindre omedvetet! :) /Tommy.
Det är nyttig att plåta med bara en brännvidd som Du visar här! Man ser liksom motiven på annat sätt än genom en zoom på grund av att man måste förflytta sig hela tiden.
Den tyske författaren Kurt Tucholsky har skrivit romanen "Schloss Gripsholm". Han fick emigrera till Sverige på 30-talet. På sommaren bodde han i Mariefred och ligger begravt där på kyrkogården. Mvh Wolfgang
Svar från Tovok 2024-07-08 19:54
Tack Wolfgang! Mariefred (och Gripsholms slott) är ett återkommande utflyktsmål för oss. Det är så fint där. Det var riktigt roligt och "lärorikt" med den här utmaningen! :) /Tommy.
Det här var intressant! Du har i huvudsak valt (ibland helt) andra vinklar än de jag kan påminna mig om att jag själv har valt. Just att det inte är någon uppifrån berget i hjorthagen, dit jag ibland går upp om jag besöker Mariefred, är förståeligt, men även på "platten" har du i stort valt andra vinklar.
Svar från Tovok 2024-07-08 22:49
Tack Martin för en rolig reflektion! Det är nog så. Vi har alla olika perspektiv, och jag tänker att jag också fick lite annorlunda bilder mot vad jag brukar när jag valde att begränsa utrustningen. Sen är jag helt övertygad om att om jag skulle åka dit i morgon igen så skulle det bli helt andra bilder tagna! :) /Tommy.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg