Tommys hörn av bloggosfären

Bilden i främsta rummet!

Gotland 2018, en plats jag längtat länge efter att få se, Närsholmen.

Det är många år sedan nu jag fick tipset att åka till Närsholmen, för det skulle vara så speciellt. Sedan dess har jag velat åka dit. En gång var vi nästan där, men då tror jag att det var avstängt av någon anledning, vi kom aldrig fram i alla fall. Nu har jag varit på Närsholmen. Och jag är inte besviken! :)

1. 

2. 

3. 

4.

5. 

6. 

7. 

8. 

9. 

10. 

11. 

12. 

13. 

14. 

15. 

16. 

17. 

18. 

En benådad stund! Hit återvänder jag gärna! :)

Inlagt 2018-06-20 23:46 | Läst 2521 ggr. | Permalink
En mycket speciell plats - och nu fick jag vara där lite grand :-)
Svar från Tovok 2018-06-21 21:30
Tack för att du ville följa med mig! :) /Tommy.
Jag har ännu inte varit på Närsholmen och vill dit! (Den har varit avstängd då jag försökt.) En savann vid havet som du plåtat så fint.

Socknen När var och är en paradoxal förening av geografisk och språklig periferi med att vara en central plats då det gäller bildning och kultur. Skollärarna på platsen tog med barnen till stranden. De gick tillsammans igenom strandfynden som ibland kom mycket långt ifrån. Knöt ihop nära och fjärran, vi har bara en jord. De förenande stolthet över sin variant av gutamålet med stor respekt för svenskan. Lokalrevyn Närrevyn blev hela Gotlands evenemang. "Summa´n kummar" blev Gotlands nationalsång.

Rivaliteten med grannsocknen Lau var legendarisk. Den mildrades först genom bildandet av När-Lau folkdanslag. Bonden och revyförfattaren och spelmannen Allan Nilsson sammanfattade med komparationen "getingar, huggormar, Lauboar".

Numera åker jag till energi- och teknikmässan på Gangvide Farm för att se det senaste i eldrivna fordon och traktorer. Och mullrande V10-bestyckade veterantraktorer.
Svar från Tovok 2018-06-21 21:49
Då bara måste du åka dit! Magiskt! Det verkar finnas mycket kreativitet och skaparkraft i När. Bl.a. "Ainbusk" kommer ju därifrån. Dem har jag faktisk varit på fest tillsammans på Gotlands nation nån gång sent 90-tal. Det var jätteroligt. De hade ju en skiva som hette "Från när och fjärran". Just den titeln tycker jag säger mycket om Gotland och gotlänningarna, på samma sätt som din berättelse om närborna och skollärarna där! (Lite typiskt att de inte kunde hålla sams med gransocknen då, men det är ju ganska vanligt. Det finns gott om historier om rivalitet mellan Norberg och Fagersta också! :) Återigen tack för fin berättelse, och jag kan riktigt höra gotländskan bryta igenom skärmens bokstäver i citatet från Allan Nilsson! Kul! :) /Tommy.
Måns H 2018-06-21 22:34
Ainbusksångerskorna Josefin Nilsson och Marie Nilsson Lind hade Allan Nilsson som far. Josefin gick ju bort alldeles för tidigt för ett par år sen. Landssorg på Gotland och familjen törs jag inte tänka på.

Nej förresten, jag tänker ofta på den. Allan Nilsson lät mig citera Summar'n kummar i originalversion som slutkläm i en officiell text om vad som konstituerar riksintressena på Gotland. Utan att ta betalt, "det var enklast så".
Svar från Tovok 2018-06-21 22:44
Ja, det var sorgligt när Josefin gick bort. Den gången jag träffade henne så minns jag henne som oerhört levande och rolig. Och så sjöng de så vackert tillsammans. Summarn kummar sjöng vi ofta vid nationen. (Jag var sånganförare en termin, det är jag stolt över!)



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg