Tommys hörn av bloggosfären

Bilden i främsta rummet!

Fint Luciatåg i gudstjänsten idag!

Idag, tredje söndagen i advent, kom Lucia med sitt följe till Norbergs kyrka. Det var barnkören som gjorde dagen ljus och vacker, tack för allt det fina!

1.

2.

3.

4.

5.

Inlagt 2015-12-13 19:56 | Läst 1656 ggr. | Permalink
Det är härligt med dom minsta i luciatåget.

Med vänlig hälsning Tommy
Svar från Tovok 2015-12-14 18:07
Ja och det är såhärligt när de vågar sjunga ut ordentligt som de gjorde igår. Det blev verkligen fin stämning. /Tommy.
Ser trevligt ut.
Svar från Tovok 2015-12-14 18:08
Mycket trevligt! :) /Tommy.
Tycker också bäst om Luciatågen med dom mindre, ser trevligt, mysigt och levande ut!/ Björn T

Såg för en stund sen ett Luciatåg på tv och jag började fundera Varifrån kommer seden med strutar på killarna! Jag vet varken varifrån den kommer eller om de har ngn symbolisk betydelse? Även om jag inte vet det för tärnornas kransar heller känns det mkt mer naturligt, att kröna med krans förekommer ju i många sammanhang, religiösa såväl som icke-religiösa./ Björn
Svar från Tovok 2015-12-14 18:23
Det var verkligen fint, det kan jag intyga! Det har ju funnits många olika seder kring lusse-firandet, men stjärngossarna ska nog främst symbolisera de vise män som kom till Jesus med gåvor. I den bibelöversättning vi har idag talar man om de österländska stjärntydarna. Det finns de som påstår att stjärnstrutarna ska efterlikna de trekantiga hattar som magerna ska ha haft. Jag kan också tänka mig en annan förklaring. Ursprunget till det lucia-firande vi har var idag är att det lutherska prästerskapet efter reformationen ville göra upp med den katolska helgonkulten. Lucia-tåget är alltså ett försök att "skruva till" en helgonprocession. (Kanske driva med det) I sådana helgonprocessioner som man ser framför allt i Katolska länder, är det inte helt ovanligt att olika religiösa ordnar deltar och en del av dem är faktiskt klädda med strutar på huvudena. Jag har sett det i Italien... Det var lite att klura vidare på hoppas jag! :) /Tommy.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg